پروژه مرمت برج كج پيزا كه هشت سال طول كشيده، نزديك اتمام است. اين برج ۸۳۷ سال قدمت دارد.
گروهي متشكل از ۱۰ كارشناس مرمت آثار تاريخي، با استفاده ليزر، قلم و سرنگ سنگ هاي اين بنا را كه تعدادشان به ۲۴ هزار و ۴۲۴ قطعه مي رسد، پاكسازي مي كنند. برج كج پيزا در ايتاليا ۵۶ متر طول دارد.
"آنتون شاتر"، سرپرست گروه كارشناسان مرمت، گفت كه سنگ هاي اين بنا در وضعيت اسف باري بودند كه دليل عمده آن آلودگي هواست، هرچند جهانگردان و پرندگان نيز در اين ميان نقش داشتند.
آقاي شاتر گفت: نمك هاي دريايي كه همراه باد مي آيد (با توجه به اين كه برج پيزا تنها ۱۲ كيلومتر با درياي مديترانه فاصله دارد) و آب ناشي از باران كه در قسمت هاي خاص اين بنا جمع مي شود، بيشترين خسارت را به برج پيزا وارد آورده اند.
سنگهاي به كار رفته در اين برج كه رنگش مايل به زرد متمايز است، از معادن "سن جوليانو" كه از بالاي برج ديده مي شود، استخراج شده اند.
بين سال هاي ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۱ از ميزان كج بودن برج به اندازه ۴۵ سانتيمتر، نسبت به حالت عمودي، كاسته شد و پس از آن دوباره به روي بازديدكنندگان باز شد. عكس سمت چپ اين برج را در سال ۱۹۹۲ نشان مي دهد و عكس سمت راست مربوط به دسامبر ۲۰۱۰ است.
در سال ۱۹۸۷، نهاد فرهنگي سازمان ملل، يونسكو، برج پيزا را به عنوان ميراث جهاني ثبت كرد. حدود يك ميليون نفر در سال از اين مكان بازديد مي كنند و درآمد حاصل از فروش بليت مبلغ مورد نياز براي پاكسازي برج (بيش از ۹ ميليون دلار) را تامين كرده است.
قرار است اين داربست ها كه تدريجا و با پيشرفت پروژه به طبقات بالاتر برده شده است، با تكميل پروژه در ماه فوريه برچيده شود.